15-05-2020 vond er een Q & A plaats in de Gulden slack naar aanleiding van ons bericht: Een Gulden Toekomst. Op deze pagina een overzicht van de gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.

(Ps. De antwoorden zijn een samenvatting van de gegeven antwoorden door Rijk en de GAB.

Gaan jullie helemaal zelf een DEX ontwikkelen of parteneren met bijvoorbeeld Binance DEX?

De DEX wordt volledig door ons ontwikkeld. Dit omdat we volledig onafhankelijk willen zijn en het goed kunnen.

met welke exchange ga je linken voor aanschaf NLG / prijsupdates nu Nocks binnenkort uit de lucht gaat?

De apps zijn sinds vandaag gelinked met Litebit, maar dat kan nog worden gewijzigd naar Bittrex. Kijken we nog even aan.

Have you followed the development of the waves dex over the past years and if so what lessons have you learned from it?

I have not, I purely focus on Gulden as I do not have the technical knowhow to ‘judge’ code and we use dev resources for other things. We do have experience from the last years looking at Gulden exchanges to see what we can do better.

Snap ik het goed en gaat het trading/exchange gebeuren in de toekomst via de chain?

Dat klopt, althans. Dat is een mogelijkheid, gebruikers kunnen uiteraard ook op andere exchanges traden. Het is geen verplichting. Met euro euro stablecoin aanschaffen, daarmee Gulden traden via DEX

Gulden aanschaffen kan straks ook met de euro via DEX?

Hiervoor zal een eur stablecoin worden ontwikkeld op de Gulden chain. Deze is vervolgens aan te schaffen via partijen met licentie (zogenaamde loketten). We zijn nog op zoek naar die partijen en ook aan het uitzoeken of wij zelf zo’n loket kunnen aanbieden. De wetgeving is nu namelijk helder. Belangrijk is daarbij om te vermelden dat de intentie is dat de gebruiker zelf het loket kan kiezen.

KYC op Centure is optioneel en alleen voor Alias functionaliteit?

KYC is alleen nodig waar verplicht door de wet of waar vereist voor veiligheid van bepaalde functionaliteit, zoals Alias. Je wil zeker weten dat je naar de juiste persoon stuurt. KYC is niet nodig om te DEX te gebruiken en ook de wallet werkt zonder KYC.

Hoe wordt de Eurostable coin gebacked, waarin gesproken wordt in het statement?

Mensen schaffen die aan. Je koopt 1 euro stablecoin met 1 euro. Die euro wordt bewaard, want daarvoor is die stablecoin altijd in te wisselen.

Is het geen mogelijkheid om aan bittrex te vragen NLG aan hun Euro markt toe te voegen?

Daarover zijn we in gesprek met Bittrex.

En gaan jullie de DEX zo bouwen dat het NLG nodig heeft om te functioneren als fee?

Die kans is groot ja.

17 april werd er in de GAB vergadering besproken om zo´n DEX exchange te starten en nog geen maand later geeft Nocks aan dat ze de exchange gaan stoppen. Was er door wie dan ook binnen de GAB of Rijk bekend dat dit eraan zat te komen. Of is dit een toevalligheid dat deze plannen en het abrupt stoppen bij elkaar komen?

Het DEX idee speelt al langer, maar is 17 april concreet besproken. Op dat moment waren wij niet op de hoogte van dit nieuws, wel waren er zorgen over de situatie waarin Nocks verkeerde. Iedereen kon aan volume zien dat ze er financieel niet sterk voor stonden. Crypto ontwikkelen is anticiperen op wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren.

Als Nocks stopt met handelen en de nieuwe exchange natuurlijk veel tijd nodig heeft om te maken, klopt het dat het verhandelen van Gulden over een aantal dagen alleen nog maar kan op Bittrex?

Dat klopt. Wel zijn er andere Nederlandse partijen benaderd, maar ik kan nog niks zeggen over of daar iets uit voortkomt.

Will there be a similar partnership with bittrex or litebit it as there was with Nocks?

We are open to that, so that depends on them. We reached out, so let’s see.

Gaan jullie de EURS stablecoin combineren met andere crypto aanbieders in Nederland?

Dat is altijd mogelijk.

What about http://bisq.network porting to Gulden? Without KYC

We bouwen liever zelf, zodat we kunnen instaan voor de werking ervan, veiligheid en stabiliteit. Daarvoor hebben wij de kennis in huis en zullen die dan ook gebruiken. The Dex does not require KYC btw

how is the dex development to be funded will the partner cofund the development?

The DEX is developed by us. There is no partner? Maybe you are confused by the fact that a third party purchased the Nocks software to start an exchange John. That has nothing to the with the in-wallet Dex that will be developed by Gulden itself

dex will he have a pair NLG/BTC ?

Yes and probably other crypto pairings as well.

Kan je na de 21e wel vanuit je portemonnee gewoon euro's overmaken naar een ibanadres ?

Nee dat ging via Nocks, dus is dan niet meer mogelijk. Verkopen zal tot er een oplossing voor komt moeten via andere partijen, zoals Bittrex, Litebit, enz.

DEX klinkt goed (voor een leek als mij), maar heb je daarmee niet de problemen met de nieuwe wet, waar Nocks nu wél aan onderdoor gaat?

Nee juist niet, het is decentraal dus er is geen partij die de private keys van gebruiker in handen heeft. Daarnaast is het crypto – crypto en daarvoor geldt de nieuwe wet niet. Wel voor het kopen van de stablecoin, maar dat gaat buiten de DEX om.

Is er een reden waarom Nocks de stekker er zo snel (over een week voor traden al) uit trekt? Was dit echt niet eerder bekend bij de GAB?

De reden waarom Nocks zo plots de stekker eruit trok staat overigens in het statement van Nocks. Wij als GAB hebben dat vandaag ook pas te horen gekregen

How many man-years of development do you expect the dex to take ? and over what time period ?

Expect to launch this year.

How will DEX development fit into the new roadmap? (as I understood we were going to see a new roadmap and/or timeline soon though I could be wrong)

While Dex was already on the roadmap, it will be a higher priority now

DEX built on the Gulden blockchain?

On the best chain of course. Gulden. We will develop an highly efficient DEX, so that it won’t impact the chain much.

A new software is developed or it is directly integrated into gulden-qt/guldend?

Directly integrated in the wallet software